Transvrouwen - Logopedie Grave

App helpt transvrouwen van de basstem af te komen

Transvrouwen: een man die vrouw wil zijn, kan een jurk aantrekken en mascara opsmeren, maar van zijn basstem komt hij niet zomaar af.

Een Belgische logopediste heeft daar iets op bedacht. Komende week lanceert ze een app voor transvrouwen, waarmee zij stem- en spraakoefeningen kunnen doen om als een vrouw te klinken.

Maar wat is vrouwelijk?

“Zeker niet alleen hoger praten”, legt de logopediste uit. “Toonhoogte speelt een rol, maar is zeker niet het belangrijkste. Vrouwen kunnen ook laag praten, maar ze gebruiken hun stem op een andere manier. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat ze klinkers vaker lachend uitspreken. En als ze -articuleren, maken ze fijnere bewegingen met hun tong en lippen.”

Waar veel vrouwen naar alle toonhoogtes zwieren met hun stem (‘Oooo, wat een mooie jurk’), praten mannen over het algemeen monotoner. Het grootste verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke stem is volgens de logopediste de resonantie. De app richt zich er vooral op die aan te passen.

De logopediste

“In mannenstemmen hoor je vaak een lage bastoon. Dat komt doordat hun stem in hun borst resoneert, zoals het soort hout van een gitaarkast bepaalt hoe het instrument klinkt. De stem van een vrouw resoneert ten dele in haar borst, maar ook in haar hoofd, bijvoorbeeld doordat de holtes in haar neus meetrillen.”

De algemene spraakoefeningen in de ‘2pass Clinic voice app’ zijn gratis. Daarnaast kunnen transvrouwen persoonlijke begeleiding krijgen. Zij kunnen betaald spraakopnamen doorsturen aan een logopedist die tips geeft. “Want elke stem is verschillend”, zegt de logopediste.

Logopedie Grave

heeft uitgebreide ervaringen met zowel transmannen als transvrouwen. Kijk voor meer informatie op onze genderdysfonie pagina. Heeft u nadien nog vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact met ons op. Wij begrijpen de gevoeligheden rondom dit thema als geen ander, uw privacy is bij ons 100% gewaarborgd.