Franklin Brown - Logopedie Grave

Larynx manipulatie in combinatie met logopedie, effectief voor Franklin Brown

Larynx manipulatie in combinatie met logopedie effectief voor Franklin Brown

Een stem is voor een zanger het hoogste goed. Elke subtiele verandering wordt opgemerkt. Zo is een verbetering van het stemgebruik altijd wenselijk. Een vermindering in de zangkwaliteit is zeer onwenselijk voor een professionele zanger. Zo heb ik Franklin Brown onder behandeling. Hij is zanger bij Tiny Little Bigband. En zoals u wellicht al voelt aankomen: elke tiny positieve bijdrage van mij aan zijn stem betekent veel voor hem.

Warmte tijdens de koude kerstdagen

De kerstdagen staan voor de deur en de nieuwe single van Franklin Brown is uit: Two little birds. Een heerlijk nummer voor de kerstdagen. Toen ik het nummer voor het eerst hoorde had ik direct een gevoel van herkenning en zag ik zo’n knusse woonkamer voor me. Een kerstboom, wat kaarsjes aan en in een hoek van de kamer een knetterende open haard. En door diezelfde woonkamer klonk de warme stem van Franklin Brown. Wat heeft hij toch een aangename stem. Als ik zeg dat dat mede door mij komt, is dat niet waar. Ik ben wel erg blij dat hij bij ons heeft aangeklopt en ik hem kan helpen door onze larynx manipulatie methode in combinatie met logopedie bij hem toe te passen.

Stem

Een stem hebben we niet zomaar. Natuurlijk worden u en ik met de uitrusting daarvoor geboren maar tijdens het leven krijgt de stem veel te verduren. Zo is er een grote invloed van de spieren die zich bevinden rondom de de halsstreek en dan met name de spierspanning. Emotionele belasting en belastbaarheid, stress, onze lichaamshouding en stand van het hoofd bepalen allemaal hoe het met de stem gesteld is. Een hoge spierspanning in de spieren rondom de larynx of spieren in de nek en schouders heeft al nadelig effect. Als er sprake is van hypertonie (te hoge spierspanning van de spieren in de hals, nek, kaak en mondbodem), biedt larynx manipulatie een uitkomst.

Larynx manipulatie

Deze techniek van manipulatie (of facilitatie) van het strottenhoofd is nog onbekend bij het publiek. Ook (huis)artsen en andere medici zijn nog weinig op de hoogte hiervan. Zelf weet ik dat er verbluffende resultaten mee te behalen zijn. Gelukkig weten steeds meer mensen de weg naar onze praktijk te vinden en heeft men het er zelfs voor over om hier een uur voor in de auto te zitten. Als aanvulling op de traditionele adem- en stemtechnieken pas ik dus ook bij Franklin Brown deze techniek toe. Door zijn spieren in het gebied van larynx traag te rekken, zingt hij nog net geen toontje hoger. Wel heeft hij aangegeven dat het zingen beter voelt, zijn keel “losser” aanvoelt, hij een betere adembeheersing ervaart en zijn stem voller klinkt. Stuk voor stuk enorm belangrijke uitkomsten voor iemand met een druk leven die zijn boterham verdient met zijn stem.

Ontspanning is de sleutel

De massagetechniek die ik toepas zorgt voor ontspanning van de juiste spieren rondom het strottenhoofd. Het is duidelijk een aanvulling op de gangbare logopedische behandelingen. Doordat de spieren in deze regio ontspannen zijn, wordt er de beste basis gelegd voor succes uit functietraining van adem en stemgebruik.

Indicaties, effect en duur

De larynx massage is toe te passen bij verschillende indicaties. U kunt hierbij denken aan verhoogde spierspanning in de hals, gespannen slikbewegingen, snel vermoeide stem en heesheid (waarvan de herkomst onbekend is).
De effecten die deze behandelingsvorm sorteren zijn: ontspanning van het halsgebied, verbetering van stemkwaliteit, makkelijker slikken, vermindering van globus-gevoel, minder keelklachten en verbetering van de flexibiliteit van het strottenhoofd.
Het is meestal zo dat indien de behandeling start het effect van een beperkte duur is. Bij voortzetting van de behandeling houdt het effect steeds langer aan, totdat het effect permanent is. Meestal zijn wel minimaal 3-6 behandelingen nodig.

Niet alleen voor zangers

Het voorbeeld dat ik hier heb genomen, Franklin Brown als professioneel zanger, is bij lange na niet de enige die hier baat bij heeft. Ik heb al zeer goede resultaten mogen behalen bij andere professionals die hun stem veelvuldig inzetten tijdens hun werk. Dit zijn vaak leraren, sprekers en onderwijzers. Stuk voor stuk zijn zij afhankelijk van hun stem en het gemak dat zij ervaren tijdens gebruik hiervan. Zodra er zich op dit vlak een probleem voordoet, ontstaat er een probleem van grotere aard: het werk begint er onder te lijden. En ook al mocht dat nog niet het geval zijn, zodra een klacht van lichte aard wordt opgemerkt, is het goed om actie te ondernemen en erger te voorkomen. Dit geldt overigens voor iedereen. We zijn uiteindelijk allemaal afhankelijk van communicatie via onze stem en hebben dus baat bij een optimaal gebruik hiervan.

Meer dan logopedie

Als praktijk zijn wij meer dan alleen die logopediepraktijk. We zijn eerder die andere logopediepraktijk. Dit is ook de reden dat we inmiddels ook al ver buiten de regio bekend zijn. Dan met name door de larynx manipulatie. Ik heb meerdere collega’s die deze techniek toepassen. We blijven ons ontwikkelen op het gebied van de meest effectieve behandelvormen. En als we na werktijd dan de nieuwe single van Franklin Brown met het volume geheel opengedraaid met zijn allen meezingen, dan weten wij als team: hier doen we het voor!

 

Franklin Brown -Tiny-little-bigband - Logopedie Grave

Meer informatie

HomePage Franklin Brown
Facebook: Franklin Brown

HomePage: Tinylittlebigband
Facebook: Tinylittlebigband

Meer repertoire van de Tiny Little Bigband