Verbale ontwikkelingsdyspraxie - Logopedie Grave


Beschrijving Spreken

product_4Spreken is een complexe bezigheid. Bij het produceren van één klank zijn zo’n 100 spieren betrokken. En aangezien we zo’n 15 klanken per seconde produceren gebruiken we tijdens het spreken 1500 spieren per seconde! Deze spieren moeten ook nog allemaal aangestuurd worden door je brein. Geen wonder dat het spreken niet altijd vlekkeloos gaat. Iedereen kent wel haperingen, onduidelijkheden, fouten of pauzes in de spraak. Helemaal niet vreemd!

Goed of slecht spreken klinkt zwaar en is erg zwart wit. Maar je kunt jezelf wel trainen in de manier waarop je spreekt en de makkelijkheid waarmee je spreekt. Je wilt tenslotte je boodschap goed overbrengen; niet te onduidelijk spreken en niet angstig zijn om te spreken.

Bij spreekvaardigheid kan je denken aan de woordkeuze die je gebruikt. De informatie die je in de zinnen stopt. Is het niet teveel? Niet te weinig? Hoe kan je zo kort en bondig mogelijk iets uitleggen? En hoe houd je de aandacht van mensen vast?

Ook het spreektempo, articulatie en houding zijn van belang bij je spreekvaardigheid. Hoe sta je als je spreekt? Hoe kom je over? Hoe duidelijk ben je in je spraak? Praat je met veel pauzes? Moet je vaak zoeken naar woorden? Zeg je vaak euh?

Duidelijk spreken

Kunnen mensen je vaak moeilijk verstaat omdat je te snel praat? Mompel je? Of praat je binnensmonds? Heb je een accent waardoor je bepaalde letters niet goed uitspreekt?Herken je jezelf in één van deze voorbeelden? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Miscommunicatie

Er zijn maar weinig mensen die van zichzelf erg correct en vloeiend spreken. Alleen al door de plaats waar je geboren bent maak je je bepaalde klanken eigen die misschien door niet iedereen verstaan worden. Niet duidelijk spreken kan voor jezelf en voor een ander echter erg storend zijn. Het kan voor miscommunicatie zorgen omdat de informatie niet goed overkomt bij de persoon waarmee je spreekt.

Duidelijk spreken is belangrijk

In het dagelijks leven is duidelijk praten ergSpreken Logopedie Grave belangrijk. Al is het maar om je boodschappen goed over te brengen en daarmee ook jezelf. Op verschillende gebieden word je geconfronteerd met je duidelijkheid van spreken. Bijvoorbeeld op school, je werk, bij het vinden van een baan. Stel dat je veel presentaties moet houden bij de baan waarvoor je solliciteert, dan zal de leidinggevende je misschien minder snel aannemen als je binnensmonds, te snel of met een accent spreekt. Duidelijk spreken is dus van groot belang. Veel voorkomende onduidelijkheden in de spraak zijn:

  • Je spreekt te snel
  • Je spreekt binnensmonds
  • Je mompelt
  • Je spreekt te zacht
  • Je spreekt teveel met een accent

Overtuigend spreken

Iedereen heeft een eigen manier van praten. In het dagelijks leven zullen veel onvolkomenheden je wellicht vergeven worden. Maar onder sommige omstandigheden, of bij bepaalde beroepen, moet je overtuigend kunnen spreken.

Waarom wil je overtuigend spreken?

Spreek je voor een groep mensen, dan wil je over komen zonder twijfel en met overtuiging. Hetzelfde geldt voor een sollicitatie- of verkoopgesprek. Ook wanneer je vaak te horen krijgt dat je ‘niet krachtig’ overkomt, kan het prettig zijn dat je meer overtuiging in je aanwezigheid kunt leggen. Het gaat hierbij zeker niet alleen om de boodschap die je overbrengt. De manier waarop je dat doet, is minstens zo belangrijk. Gelukkig is het aan te leren om die overtuiging in je stem te leggen.

De kenmerken van een overtuigende boodschap

Tijdens een onderzoek waarbij mensen werden geanalyseerd die overtuigend konden spreken, stond één ding vast: ze hebben bepaalde kenmerken met elkaar gemeen. Deze mensen waren zich er allemaal van bewust dat de manier waarop je een boodschap brengt, bijna net zo belangrijk is als de boodschap zelf. Zij brachten overtuiging in hun stem waardoor het verhaal als een magneet begon te werken. De kenmerken die deze overtuigende sprekers deelden, zijn allemaal spraaktechnieken. Waarom zou jij geen gebruik maken van deze kennis en jezelf ook deze kenmerken aanleren?

Behandeling

Duidelijker praten gaat niet van de één op de andere dag. Gewoontes leer je niet zomaar af. Je hebt er wilskracht voor nodig. Door middel van oefeningen kan de logopedist je helpen duidelijker te spreken. Je houding en ademhaling kunnen hierbij ook aan bod komen.

Oefen op overtuiging

Hoewel niet iedereen van nature een overtuiging in de stem heeft, is het goed aan te leren. Het is een kwestie van je stem op een andere manier gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan volume of spreektempo. Duidelijk praten en kracht in je stem leggen maken je meteen al een stuk overtuigender. Toch komt er nog meer bij kijken. Want ook het ritme dat je gebruikt of de momenten waarop je even een stilte laat vallen, zijn van groot belang. Om te leren overtuigend te spreken, moet je je bewust worden van je huidige spraak en waar je de overtuiging mist. Dit kan bijvoorbeeld, een logopedist voor je in kaart brengen. Samen oefen je hoe jij de meeste overtuiging uit jezelf haalt. Want ook jij kunt overtuigend leren spreken door de juiste spraaktechnieken aan te leren.

Als je eenmaal hebt geleerd om overtuigend te spreken, zul je er al snel de voordelen van ondervinden. Je bereikt meer wanneer je zelfverzekerd en overtuigend overkomt. Je maakt het praten in het openbaar of een belangrijke onderhandeling tot een overtuigend succes.

leren spreken, leren spreken.