Beschrijving Spreekangst
Daar sta je dan met je spreekangst. Voor een grote groep mensen. Je hart gaat als een razende tekeer. Je hebt het warm. Zwetende handen, knikkende knieën. Je hoopt maar dat het goed gaat. Gedachten vliegen door je hoofd. Kom ik wel goed over? Heb ik alles bij me? Zal ik mijn handen langs mijn lichaam houden? Of voor me? Straks zien ze dat ik nerveus ben!
Aan je presentatie ligt het niet. Die heb je van voor naar achteren uit je hoofd geleerd. Maar nu weet je ineens niet zo zeker meer of je hem nog wel weet. Je staat daar voor die groep mensen. Alle ogen op jou gericht. Wat als je ineens niet meer weet wat je moet zeggen?
Spreekangst wordt vaak onderschat. Het kan voor sommige mensen zo moeilijk zijn hun spreekangst te overwinnen. De angst kan zelfs zo ver gaan dat het spreken ontweken wordt. Dit zorgt voor nog meer problemen omdat zonder oefening de angst niet overwonnen wordt. Om echt van spreekangst af te komen kan een training een uitkomst bieden.
Meest voorkomende angst
Spreekangst is, zoals het woord al zegt, de angst voor het spreken. Helemaal niet gek wanneer je hier last van hebt, want het is de meest voorkomende angst in Nederland. 95% van de mensen heeft moeite met het spreken voor andere mensen. Dit beperkt zich niet alleen tot groepen maar ook bijvoorbeeld bij één op één gesprekken, wanneer je je moet voorstellen, tijdens een vergadering of op een verjaardag. Het is erg vervelend, vooral ook omdat het veel lichamelijke klachten met zich meebrengt. Van tevoren maken mensen zich soms dagen druk en zijn ze zenuwachtig. Op het moment zelf schiet de hartslag en ademhaling omhoog en kan je gaan trillen en zweten, wat een erg onprettig gevoel geeft.
Wanneer heb je spreekangst
Als je last hebt van één of meer de volgende symptomen wanneer je in de aandacht van mensen staat (dit kan op het moment zelf, maar ook daarvoor), dan kan het zijn dat je last hebt van spreekangst:
- Hoge hartslag
- Snelle of hoge ademhaling
- Trillende lichaamsdelen
- Trillende stem
- Hoge of geknepen stem
- Blozen
- Zweten
- Stotteren of haperen
- Angst om bijvoorbeeld flauw te vallen, dat je naar het toilet moet, of om te falen
- Paniek
- Last van de darmen of misselijkheid
Omdat je aandacht op deze klachten komen te liggen, is het moeilijk de prikkels en informatie van de buitenwereld te verwerken. Je omgeving dringt dan ook nauwelijks tot je door als je last hebt van spreekangst. Het kan daarnaast zijn dat je hierdoor geen toegang hebt tot het informatiesysteem waar je de presentatie hebt opgeslagen voor jezelf. Het gevolg hiervan kan zijn dat je een black-out krijgt. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt en hierdoor word je de volgende keer vaak nog banger om te spreken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en heb je misschien de neiging het spreken zoveel mogelijk te vermijden. Hiermee wordt de spreekangst echter alleen maar versterkt.
Behandeling
Spreekangst is niet leuk. Maar, het goede nieuws is: het is te verhelpen! Wanneer je intensief aan het werk gaat om je spreekangst kwijt te raken kan je al heel snel je angst overwinnen. Spreekangst is erg vervelend, maar goed te overwinnen. Een logopedist kan je hierbij goed helpen.
Focus verplaatsen
Wanneer je spreekangst hebt ligt je focus in zijn geheel op jezelf. Niet op het spreken, waardoor je meer kans hebt te blokkeren of over je woorden te struikelen. Een logopedist kan je helpen de focus te verplaatsen en zekerder te worden wanneer je voor mensen moet spreken. De volgende dingen kunnen hierbij helpen:
- Een zelfverzekerde houding
De logopedist kan je helpen met je houding wanneer je moet spreken voor mensen. Zodat jij je comfortabel kan voelen en je niet hoeft na te denken wat je bijvoorbeeld met je handen moet doen. - Ontspanning
Mensen met spreekangst zijn alles behalve ontspannen wanneer ze moeten spreken, en daarvoor. Door middel van ontspanningsoefeningen kan de logopedist je helpen ook in deze spannende situaties rust te vinden, zodat je black-outs tegengaat. - Rustige ademhaling
Je ademhaling speelt een grote rol bij spreekangst. Vaak adem je te hoog en te snel waardoor je woorden er geknepen of hoog van klank uitkomen. De logopedist leert je een goede ademhaling aan zodat je woorden er beter uitkomen en jij meer kan ontspannen. - Goed stemgebruik
Door zenuwen ga je je stem vaak anders gebruiken dan nodig. De toonhoogte kan anders zijn en soms ga je ook heel snel praten. De logopedist helpt je rustig en duidelijk te spreken waardoor jijzelf ook meer ruimte krijgt om na te denken. - Doen!
Vermijding van het spreken is een van de grootste boosdoeners. Belangrijk is dat je het zoveel mogelijk aangaat. Dit is oefengrond en je zult zien dat de keren dat het goed ging meer aanwezig zijn dan de keren dat het slecht ging. En gedurende het oefenen zal dit alleen maar meer worden.
Zelfverzekerder spreken
Wanneer je weet hoe je het best kunt spreken in contact met mensen zorgt het er vaak voor dat je zelfverzekerder wordt. Je weet waar je op kan terugvallen als je merkt dat je weer gespannen wordt en je weet hoe je dingen tegen kunt gaan. Doordat je zelfverzekerder wordt gaat het spreken als vanzelf beter en zul je het ook vaker en makkelijker aan durven gaan. Zo kom je uit je vicieuze cirkel.
Wij helpen je
Wil jij van je spreekangst af? Wij staan klaar om je te helpen. Schroom niet en neem gerust contact op als je meer informatie wil of een afspraak wilt maken om van je spreekangst af te komen.