Articuleren


Beschrijving Articuleren

product_4Veel mensen hebben op enig moment in hun leven wel eens de opmerking gekregen dat ze niet zo moeten mompelen. Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn, maar dat wordt het wel wanneer het je natuurlijke manier van spreken wordt. Want je wilt natuurlijk wel dat je gehoord wordt. Een slechte articulatie kan echter ook te maken hebben met bepaalde ziektes. Articuleren is het vormen van spraakklanken door een beweging in de mond-, neus- en keelholte. Door de bewegingen die je maakt, ontstaan de verschillende klanken. Door de variaties die je op deze manier maakt, ontstaat de taal die je spreekt. Taal is niets anders dan het produceren van klanken in woorden. Op het moment dat je niet goed articuleert, komen de spraakklanken niet duidelijk je mond uit. De verschillen die er bestaan tussen de spraakklanken worden niet goed overgebracht. Hierdoor wordt het onverstaanbaar voor de gesprekspartners.

De oorzaken van slechte articulatie

De mate waarin mensen onduidelijk articuleren verschilt nogal. Mensen die binnensmonds mompelen hebben het zichzelf aangeleerd en kunnen dit door kleine articulatie oefeningen al verbeteren. Maar een slechte articulatie kan ook andere oorzaken hebben, namelijk een gevolg van een ziekte. Dit wordt ook wel dysartrie genoemd. Hierbij is het zenuwstelsel beschadigd waardoor de spieren die nodig zijn voor de spraak niet goed meer werken. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een beroerte, hersentumor of spierziekte. De spieren die nodig zijn om op een heldere manier te praten, functioneren niet meer optimaal. Dit heeft als gevolg dat de articulatie minder wordt en de persoon moeilijk te verstaan is.

Behandeling

De mate waarop het slecht articuleren verholpen kan worden, hangt af van de oorzaak. Wanneer het een aangeleerde slechte articulatie is, kan het met behulp van oefeningen met de logopedist makkelijk verbeterd worden. Het is een kwestie van het opnieuw goed aanleren hoe de klanken moeten worden gevormd. Wanneer het slechte articuleren veroorzaakt wordt door ziekte, zal het wellicht nooit meer optimaal worden. Maar dat wil niet zeggen dat er geen duidelijke verbeteringen mogelijk zijn. Het verbeteren van de verstaanbaarheid is daarom het hoogste doel tijdens de therapie. Want samen met een logopedist kun je wel het uiterste uit jezelf halen. De behandeling is altijd persoonlijk en afhankelijk van waar de problemen zitten. Na de behandeling ben je, zo goed als mogelijk, verstaanbaar voor anderen.

Beter articuleren

Goed articuleren is een onmisbaar onderdeel bij het spreken. Als mensen je niet verstaan omdat je binnensmonds mompelt, verstoort dat de onderlinge communicatie. Toch is het iets wat met voldoende oefening goed is te veranderen. Er zijn articulatie oefeningen die je samen met een logopedist en thuis kunt doen om beter te articuleren en duidelijker te spreken.

Leren om beter te articuleren

Wanneer je gaat leren om beter te articuleren, zal het in beginsel overdreven aanvoelen. Je natuurlijke manier van spreken moet je achter je laten. Je moet leren om de letters die je uitspreekt duidelijk je mond uit te krijgen. En dat voelt in eerste instantie vreemd en overdreven. Al zal je omgeving dat waarschijnlijk niet zo ervaren. Wat jij als een overdreven uitspraak ziet, ziet de omgeving als verstaanbaar. En daar gaat het uiteindelijk om. Er moet weer een vorm van communicatie komen die helder is. Je nieuwe manier van articuleren moet natuurlijk aan gaan voelen zodat je er uiteindelijk niet teveel meer bij na hoeft te denken. Hierdoor moet er in je eigen perceptie van hoe je praat, iets veranderd worden.

Oefenen met een logopedist

De manier waarop we spreken, is iets wat over het algemeen vanzelf komt. Vaak zijn mensen zich niet bewust van alles wat er komt kijken bij het spreken. De manier waarop je spreekt komt deels van nature en deels is het aangeleerd. Dingen die je niet goed doet, kun je dus ook weer afleren en opnieuw opbouwen. Zo kun je met de juiste oefeningen beter leren om beter te articuleren. Je houding en ademhaling spelen daarbij een grote rol. Een bekende oefening die logopedisten vaak doen, is het overdreven duidelijk uitspreken van de diverse klinkers. Maar ook het trekken van gekke bekken kan een onderdeel zijn van de behandeling. Het kan er soms wat vreemd uitzien maar het heeft een doel. Op deze manier worden de spieren getraind. Wanneer je slecht articuleert, komt dat namelijk doordat je de mond en lippen niet voldoende gebruikt tijdens het spreken. En juist deze spieren zijn zo belangrijk. Daarom worden ze getraind en wat losser gemaakt door articulatie oefeningen te doen.

Als je beter articuleert, zul je merken dat je boodschap tijdens de gesprekken ook weer de aandacht krijgt die het verdient. Mensen doen nu niet alleen nog maar hard hun best om je te verstaan. Je wordt begrepen en daarmee komt je boodschap veel helderder over. Nu word je eindelijk weer gehoord.

duidelijk articuleren, duidelijk articuleren.

 Slecht articuleren; je wordt onverstaanbaar voor gesprekspartners!