Larynxmanipulatie - Logopedie Grave

Larynxmanipulatie: vaak effectiever dan reguliere behandelingen

Larynxmanipulatie: vaak effectiever dan reguliere behandelingen

Larynxmanipulatie een techniek om problemen en aandoeningen rondom stem, keel en kaak te verhelpen, met vaak verbijsterend goede resultaten. Larynx manipulatie en massage zorgen voor een effectieve beëindiging van klachten en een toename van stemkwaliteit.

De Stem

De stem: het communicatiemiddel bij uitstek. Wanneer er problemen ontstaan rondom de stem, heeft dit een enorme weerga op onze gesteldheid. Juist als het om interactie of contact gaat, is jezelf uitdrukken van cruciaal belang. Niet enkel is er sprake van een fysiek probleem, het beperkt ons ook in het dagelijkse functioneren. Beperkingen of problemen op het sociale, psychische of emotionele gebied liggen op de loer.

De Larynx

Larynxmanipulatie2 - Logopedie GraveWanneer er stem- of slikproblemen aanwezig zijn, komt dit met name door de spierspanning tussen de spieren en de invloed hiervan op het strottenhoofd, de larynx. De larynx is een zeer complex onderdeel van het lichaam dat vastligt met bindweefsel en spieren. De larynx hangt los in de hals, op de plek gehouden met spieren. De spanning van de spieren is dus erg bepalend voor de positie van de larynx. Een verkeerde spanning – tonus – kan leiden tot klachten.

Larynxmanipulatie als middel

Heesheid, een snel vermoeide stem, vage stem- of keelklachten, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn; het kan allemaal voortkomen uit een onjuiste spierspanning en stand van de larynx. De houding speelt daarbij ook een essentiële rol. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan bij het slikken. Ook kan het gevoel ontstaan dat er iets in de keel vastzit. Schrapen en hoesten zijn het gevolg, wat het probleem niet ten goede komt.
De Larynxmanipulatie biedt een oplossing. Want door middel van palpatie wordt nagegaan wat de spanning van de spieren is. Ontspanning is dus de behandelingsvoorwaarde. De logopedist manipuleert de spieren totdat ze weer in de gebruikelijke stand staan. Zo wordt de normale beweeglijkheid bevorderd. Daarnaast is het belangrijk dat de patiënt blijft oefenen en de juiste houding aanneemt.

Manuele facilitatie

De larynx wordt gemasseerd. Dit noemt men ook wel ‘manuele facilitatie.’ De balans wordt hersteld en de patiënt is meer in staat om te ontspannen. Door een trage rekking (‘stretching’) te realiseren van de spieren, ontspant het gebied in de hals, nek, rondom de kaak en mondbodem zich. Zo worden zij mobieler.

Complex gebied

Het lijkt zo eenvoudig: het gebruik van je stem. Toch is dit een ontzettend geraffineerd proces van spieren rondom het strottenhoofd. Alle spieren moeten samenwerken. Dus het is niet één mechanisme, maar een systeem met vele factoren dat elkaar beïnvloedt. Belangrijk is dus ook voor de behandeling, om alle factoren te onderzoeken en alle gegevens te verzamelen.

 

Larynxmanipulatie3 - Logopedie Grave

Behandeling

De behandeling is zeer geschikt voor mensen die een hoge spanning hebben in het halsgebied – hypertonie genoemd. De Larynxmanipulatie gaat verder dan de reguliere logopedische aanpak van functietraining en ademgebruik. Larynxmanipulatie is een aanvulling die zeer effectief is en zijn effectiviteit al heeft bewezen. Het is vreemd genoeg nog een redelijk onbekend fenomeen, maar er zijn regelmatig verbluffende resultaten behaald, die hun bekendheid nog moeten vinden in de medische wereld. Want na de behandeling is er sprake van meer ontspanning, een toename van de stemkwaliteit, vermindering van pijnsensaties en de verbetering in het slikken.

Aanbod therapie

Logopedie Grave heeft allround logopedisten met expertise op het gebied van spreken, ademhalen, stem en coaching. Daarnaast werken er gecertificeerde behandelaars voor Larynxmanipulatie en massage, die tot ver buiten de regio bekend zijn bij patiënten.
Het onderscheidend vermogen van zorgaanbieders ligt vaak in het aanbieden van maatwerk, zoals bij logopedie Grave, zonder verlies van professionaliteit. Daarnaast is zorg op basis van actuele ontwikkelingen en inzichten op het gebied van logopedie een absolute meerwaarde bij de behandelingen. Mede dankzij deze inzichten is ook de Larynxmanipulatie en massage “ontdekt” en succesvol toegepast.

Voor extra informatie bekijk ook onze larynxmanipulatie pagina