Duimzuigen, stop er meteen mee
Wie denkt dat duimzuigen of duimen iets is voor kleine kindjes, denkt verkeerd. Volgens een enquête zuigt één tiende van de volwassenen nog steeds op zijn vingers of duim. Maar hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?
Een duimzuiger zul je overdag bijna nooit kunnen betrappen met een vinger in zijn mond. Pas als hij of zij in zijn bed kruipt, kan de duimzuiger de reflex niet meer onderdrukken.
Niet aan beginnen
Het beste is om te zorgen dat je kind niet begint aan duimzuigen. Bied je baby een speen aan wanneer hij wil zuigen. Uit onderzoek blijkt dat een kind eerder stopt met zuigen op een fopspeen, dan met duimzuigen. Als ouder kun je de speen namelijk makkelijk weghalen. Maar een duim is altijd bij de hand!
Jong geleerd
Het beste is om kinderen zo jong mogelijk het duimen af te leren. Maak het kind duidelijk waarom het niet langer mag duimen. Spreek af dat als het kind een bepaalde periode niet geduimd heeft, dat hij dan een cadeautje krijgt of een andere beloning.
Overdag kun je eerst beginnen met bepaalde periodes; op school of bij het tv kijken. Dit breid je langzaam uit. Geef regelmatig complimentjes wanneer er niet geduimd wordt. En zorg voor afleiding met een spelletje of speeltje wanneer de verleiding te sterk wordt. Dat doen wij bij Logopedie Grave ook, en dat werkt vrijwel altijd.
’s Nachts is het een ander verhaal. Duimzuigen gaat dan onbewust. Begin met de duim uit de mond te halen en de mond te sluiten. Hierdoor gaat het kind weer door zijn neus ademen. Na een paar weken kun je de duim afplakken met een pleister of handschoenen aandoen, zodat het duimen niet meer per ongeluk kan gebeuren.
Troost
Volgens psychologen is duimzuigen een troostende gewoonte die de gevoelens van een kind dat borstvoeding krijgt, nabootst. Bij beide gebeurtenissen komen er endorfines vrij, die naar onze hersenen gestuurd worden.
Tanden
Helaas voor de duimzuigers onder ons, is de gewoonte erg slecht voor je gebit. Door op je duim te zuigen, pleeg je een aanval op je tanden en kaken. Je duim rust op de onderste tanden, waardoor die naar achteren kantelen. Bovendien oefen je door te zuigen een druk uit in je mond, die ervoor zorgt dat je een asymmetrische bijt krijgt. Het gaat zelfs zo ver dat sommige mensen een kaakoperatie moeten ondergaan, als gevolg van het duimzuigen. Bekijk onderstaande video eens, die visualiseert het proces erg goed.
Meteen stoppen dus
Tja, was het maar zo eenvoudig… Stoppen met duimen is geen makkelijke opgave, want net zoals bijvoorbeeld roken is het een echte verslaving.
Waarom doe je het eigenlijk?
Waarom duimen volwassenen eigenlijk? Stel jezelf de vraag waarom je het doet. Is het een gewoonte? Ben je verslaafd? Troost het je? Of zorgt duimzuigen ervoor dat je in slaap kunt vallen?
Gelukt?
En, is het je gelukt om te stoppen? Ja, hoera! Je beschikt dan over een erg grote wilskracht. Bij heel veel personen lukt het echt niet zo maar.
Zoek steun
Schakel de hulp in van je partner, familie en vrienden. Probeer op de cruciale momenten niet te vaak alleen te zijn, want dan is het moeilijker om de neiging te onderdrukken. En als het echt niet wil lukken, dan staat Logopedie Grave voor je klaar met raad en daad. Maak een afspraak om te bespreken hoe wij je het best kunnen begeleiden.
Vergeet de kinderen niet
Uiteraard is bovenstaande niet enkel van toepassing op volwassenen. Juist kinderen doen logischerwijze veel aan duim- en vingerzuigen. Het is een bekend fenomeen waar de logopedisten bij Logopedie Grave prima behandelingen voor hebben. Ook als er al schade aan het gebit zichtbaar is in de vorm van een verkeerde stand van tanden en kiezen, zijn er uitstekende behandelmethoden. Een beproefde methode is het gebruik van een Myobrace. Een Myobrace zorgt ervoor dat tanden en kiezen weer keurig in de juiste lijn komen te staan.
Meer informatie:
Zuiggewoonten
Oro-myofunctionele therapie, OMFT
stoppen met duimen, stoppen met duimen.
Nu ga je toch echt stoppen met duimen? Stoppen met duimen loont de moeite zoals hierboven uitgebreid beschreven.