Transgender - Logopedie Grave

Uw stem kan heel wat over u vertellen

Wat uw stem over u vertelt

Als transgender komen er een heleboel uitdagingen op je pad. Aan je uiterlijk kun je het nodig doen, maar een van de belangrijke onderscheidende factoren tussen man en vrouw is de manier waarop ze spreken. Het gaat dan in eerste instantie om de toonhoogte van de stem. Bij vrouwen liggen de trillingen van de stembanden rond de 220 Hz, bij mannen rond de 120 Hz. De genderambigue zone ligt tussen de 150 en 180Hz. In deze zone kun je aan de stem niet goed horen of die van een man of vrouw is, en wordt de manier waarop we die ervaren vooral bepaald door hoe er gesproken wordt.

Vrouwen wisselen van nature vaak meer in toonhoogtes dan mannen. Ook praten vrouwen vaak zachter en gebruikten ze minder borstresonantie. Bepaalde woorden en articulatie kunnen ook een vrouwelijkere of mannelijkere indruk geven.

Transgender en hormonen

Hormonale veranderingen hebben invloed op de hoogte van de stem. Bij transmannen is dit effect vaak vrij sterk, terwijl bij transvrouwen de stem niet automatisch verhoogt. Om als transvrouw in je stem als vrouwelijker ervaren te worden, komen veel mensen daarom uit bij logopedie. Ik wil u in deze uitdaging als ervaren logopediste van Logopedie Grave graag bijstaan.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Door een behandeling verandert niet uw stemapparaat, maar de manier waarop u ermee om gaat. De behandeling begint altijd met een analyse van uw spraak op dit moment. Er wordt gekeken naar de toonhoogte, intonatie, de resonantie van uw stem en de woordenschat die u op dit moment heeft. Naar aanleiding daarvan stellen we bepaalde doelen waar we mee aan het werk gaan.

De opbouw van de behandeling bepaal ik samen met u. In ieder geval gaan we aan de slag met het luisteren naar uw stem en leert u ook hoe u uw stem op dit moment gebruikt. Met oefeningen gaan we aan de slag om uw manier van spreken aan te passen. Het is daarbij niet de bedoeling om zo hoog of zo laag mogelijk te gaan spreken, maar om de natuurlijke klank van uw stem te veranderen zodat de genderdysfonie verdwijnt. Uw stem gaat op die manier weer bij uw identiteit passen.

Logopedie Grave

Als logopedist ben ik gespecialiseerd in behandelingen voor mensen die transgender zijn. Bij veel huisartsen is er weinig bekend over genderdysfonie. Door onze specialisatie en de toegepaste technieken als larynx manipulatie kan ik u helpen om uw stem weer bij u te laten passen.

Larynx manipulatie

Larynx manipulatie/massage is een (te) weinig gebruikte, maar hele effectieve techniek die zorgt voor betere resultaten van uw behandeling. Door de spieren van de hals, kaak, nek en mondbodem zachtjes te rekken, worden de spieren mobieler en ontspannen ze zich. Dit resulteert in een krachtigere stem die zich makkelijker aanpast aan het veranderende stemgebruik. Zo wordt de nieuwe manier van spreken sneller natuurlijk voor u en boekt u betere resultaten.

Door dit specifieke behandelpakket en mijn specialisatie in de behandelvragen van zowel trans-mannen als trans-vrouwen heb ik een klantenkring in het hele land. Hoewel sommige mensen een uur in de auto zitten om naar een behandeling te komen, zorg ik ervoor dat ze met resultaten naar huis gaan. Als u vragen over de behandeling van genderdysfonie heeft, kunt u vrijblijvend contact met me opnemen en help ik u graag verder!

Extra informatie:
App helpt transvrouwen van de basstem af te komen