Apple watch - Parkinson-symptomen - Logopedie Grave

Apple Watch voor signaleren van Parkinson-symptomen

Apple Watch kan worden gebruikt voor signaleren van Parkinson-symptomen

Apple heeft een Movement Disorder-api uitgebracht

Apple heeft een zogeheten Movement Disorder-api uitgebracht voor het opensourceraamwerk ResearchKit, waarmee de Apple Watch kan worden ingezet om bepaalde Parkinson-symptomen te monitoren.

Met de Movement Disorder-api krijgen app-ontwikkelaars die ResearchKit gebruiken, de mogelijkheid om een Apple Watch die draait op watchOS 5 passief en gedurende de gehele dag eventuele symptomen van Parkinson te laten monitoren, meldt 9to5Mac.

Het gaat specifiek om twee symptomen

Het gaat hierbij specifiek om twee symptomen: tremor en dyskinesie. Bij het eerstgenoemde symptoom gaat het om het trillen van een lichaamsdeel, vaak een arm, terwijl de patiënt een bepaalde beweging of handeling probeert uit te voeren. Dyskinesie staat voor onwillekeurige bewegingen, een neveneffect van behandelingen voor Parkinson die friemelende en wiegende bewegingen bij patiënten veroorzaken.

Geen dagboekje meer bijhouden

In de actuele situatie vraagt een arts aan de patiënt tijdens diagnose tests om de ernst van de symptomen aan te geven in een cijfer. Daarnaast is het nodig dat de patiënt zelf een soort dagboekje gaat bijhouden waarin hij/zij aangeeft hoe ernstig de symptomen gevoeld worden. Het idee is dat fysieke diagnostische tests om te bepalen hoe erg de symptomen zijn en het bijhouden van een dagboek om het verloop van de symptomen in kaart te brengen, niet langer nodig zijn doordat de Movement Disorder-api dit proces kan automatiseren. Apps kunnen de data door middel van grafieken indelen en zichtbaar maken.

Ontwikkelaars

Ontwikkelaars moeten zich aanmelden om toegang te krijgen tot de Movement Disorder-api. Apple gaat de api beschikbaar maken vanaf de tweede ontwikkelaarsrelease van watchOS5.

Voor meer informatie over de ziekte van Parkinson klik op deze link

Voor behandeling van Parkinson is Lucienne bij Logopedie Grave de specialist en contactpersoon. Wilt u meer weten over onze mogelijkheden in combinatie met mogelijke combinatiebehandelingen, neem dan contact met ons op.