2jarig - Logopedie Grave2

Taalontwikkeling stimuleren bij taalontwikkelingsstoornis kan al op 2-jarige leeftijd

Taalontwikkeling 2jarig - Logopedie GraveStimuleer taalontwikkeling!

De taalontwikkeling van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis kan al op 2-jarige leeftijd succesvol gestimuleerd worden. Dit concluderen onderzoekers van de NSDSK in het juninummer van het tijdschrift Logopedie.

Behandelgroep taalontwikkeling
Zij onderzochten het taalbegrip en de taalproductie van vijfenzeventig 2-4 jarige kinderen die een behandelgroep van de NSDSK bezochten. Op deze behandelgroep wordt de taalontwikkeling gedurende drie ochtenden per week gestimuleerd. Bovendien kunnen ouders in een cursus leren hoe zij thuis de taalontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren in dagelijks terugkerende activiteiten, zoals naar bed gaan en in bad gaan.

Vroeg opsporen taalontwikkelingsstoornis
De behandeling en de leeftijd waarop de behandeling start hebben een positieve effect op de taalontwikkeling van de kinderen. Hoe jonger het kind is bij de start van de behandeling, des te groter de vooruitgang. Voor een zo goed mogelijk resultaat is het dan ook van belang kinderen met een taalontwikkelingsstoornis vroeg op te sporen, zodat behandeling op jonge leeftijd kan starten. Daarnaast bleek de vooruitgang groter te zijn als ouders de cursus hadden gevolgd en daarmee startten kort nadat hun kind op de behandelgroep kwam.

Verder onderzoek
In het artikel worden de eerste bevindingen gepresenteerd van een langlopend onderzoek naar de invloed van behandelgroepen op de taalontwikkeling van jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. De komende jaren zullen de onderzoekers de invloed van de behandeling op de taalontwikkeling van deze jonge kinderen blijven onderzoeken. Daarnaast zullen zij ook onderzoek doen naar de invloed van de behandeling op het gedrag van de kinderen.

Wilt u meer informatie over de taalontwikkeling van uw kind? Neem dan contact met ons op. Logopedie Grave heeft uitgebreide ervaring met taalontwikkeling. Een aantal van onze behandelaars hebben zich op peuters en kleuters gespecialiseerd.

NSDSK      : Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind
Publicatie : Effect van behandelgroepen voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis

EVOlineStore