spraakgebied-in-hersenen-veel-minder-actief-dan-gedacht - Logopedie Grave - small

‘Spraakgebied’ in hersenen veel minder actief dan gedacht

spraakgebied-in-hersenen-veel-minder-actief-dan-gedacht - Logopedie GraveHet hersengebied dat bekend staat als het spraakcentrum van het menselijk brein is veel minder actief dan gedacht.

Als mensen praten vertoont het zogenoemde centrum van Broca gek genoeg nauwelijks activiteit.
Het hersengebied is waarschijnlijk vooral betrokken bij het verzamelen van de informatie die nodig is voor spraak en niet bij het articuleren van woorden en zinnen.

Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Epilepsie

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de hersenactiviteit in kaart te brengen van zeven epilepsiepatiënten waarbij elektroden in hun hersenen werden geïmplanteerd om de ziekte te behandelen.

Met behulp van deze elektroden kon de activiteit in het centrum van Broca zeer nauwkeurig worden gemeten terwijl de proefpersonen geschreven woorden moesten lezen en articuleren.

Uit het onderzoek bleek dat het spraakcentrum alleen actief werd vlak voordat de proefpersonen woorden uitspraken. Tijdens de articulatie was er nauwelijks activiteit meetbaar in het hersengebied .

“Het gebied van Broca valt stil op het moment dat we gaan spreken, maar tijdens een conversatie is het centrum wel actief als we plannen welke woorden en zinnen we gaan articuleren”, aldus hoofdonderzoeker Adeen Flinker op nieuwssite ScienceDaily.

Chirurgie

De bevindingen hebben mogelijk gevolgen voor de behandeling van mensen die spraakproblemen hebben als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte of een andere hersenaandoening.

“Ons onderzoek kan helpen om bij bijvoorbeeld hersenchirurgie beter te bepalen waar de gebieden zitten die complexe taal mogelijk maken”, aldus Flinker.

“De nieuwe bevindingen veranderen onze kijk op het gebied van Broca”, vindt de wetenschapper. “Het is waarschijnlijk niet een hersencentrum dat spraak dicteert, maar meer een gebied dat alle benodigde informatie coördineert en integreert.”

Logopedie Grave ondersteunt al jaren cliënten die spraakproblemen hebben als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte of een andere hersenaandoening. Het blijkt regelmatig dat de factor tijd een cruciale factor kan zijn bij behandelingen. Naar mate er sneller behandelingen opgestart worden, zijn betere resultaten haalbaar.

spraakgebied spraakgebied spraakgebied spraakgebied