ParkinsonNet-aangesloten - Logopedie Grave

ParkinsonNet, een revolutionair zorgconcept voor chronische ziekten

ParkinsonNet-aangesloten - LogoGrave

De geïntegreerde zorg van het landelijke ParkinsonNet geeft patiënten met Parkinson meer zeggenschap over hun leven en is bovendien goedkoper dan de standaardzorg. Dat schrijven prof. Bas Bloem en dr. Marten Munneke van het Radboudumc in een artikel in het British Medical Journal (BMJ). Een ‘revolutionair zorgconcept’, stelt de BMJ, dat ook de zorg voor veel andere chronische aandoeningen, zoals reuma, diabetes en COPD, naar een hoger niveau kan trekken.

De vooruitgang in medische kennis en technologie, de stijgende zorgkosten, de hogere verwachtingen van patiënten en de behoefte om zelf meer de regie te voeren, veranderen de zorg voor chronisch zieken. ParkinsonNet, dat in 2004 in Nijmegen en omgeving werd ontwikkeld en inmiddels overal in Nederland wordt toegepast, speelt gericht in op deze behoeften. ParkinsonNet is in Nederland meerdere malen bekroond, onder andere door ZonMw met de onderscheiding ‘parel der parels’.

Blauwdruk voor omwenteling?

In het artikel in de BMJ beschrijven Bas Bloem en Marten Munneke hoe het ParkinsonNet is georganiseerd en waarom het ParkinsonNet een groot succes is geworden. Het is een uiteenzetting over de manier waarop patiënten en professionals samenwerken in een netwerk. Tegelijkertijd is het een voorbeeld voor de manier waarop de zorg ook voor andere chronische patiënten beter geregeld kan worden. Het zorgt ervoor dat de zorg effectiever wordt, dichter bij huis geleverd wordt en daardoor ook goedkoper kan.

ParkinsonNet

De ziekte van Parkinson is een invaliderende hersenziekte die vaak voorkomt. Deze chronische aandoening is niet alleen belastend voor de patiënt, maar ook voor de naaste omgeving. ParkinsonNet levert zorg door een netwerk van speciaal opgeleide professionals die samenwerken binnen regionale netwerken en via een speciaal ontwikkeld online platform. Ook de patiënten zelf hebben toegang tot dit platform.

Online platform

Bas Bloem, hoogleraar neurologie in het Radboudumc: “We zijn met ParkinsonNet begonnen om zorgprofessionals een gerichte Parkinson training te geven en om de communicatie tussen hen en de patiënten te verbeteren. Via het online platform kunnen patiënten informatie vinden over mogelijke behandelingen en kunnen zij zelf professionals zoeken die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van mensen met Parkinson. Op dit moment bestaat ParkinsonNet uit 66 regionale netwerken met bijna 3000 opgeleide experts uit 15 verschillende disciplines.”

Nieuwe cultuur van samenwerking

“Patiënten zijn erg tevreden over de zorg door ParkinsonNet professionals en professionals zijn blij met die erkenning door patiënten en stellen het overleg binnen het netwerk met deskundige collega’s bijzonder op prijs”, zegt Marten Munneke, directeur van ParkinsonNet. “Door ParkinsonNet is een nieuwe cultuur van samenwerking ontstaan, waarin gespecialiseerde zorgverleners en betrokken patiënten samenwerken om optimale resultaten te bereiken.”

Meer met minder

Volgens diverse Parkinson patiënten die zorg ontvangen via ParkinsonNet geeft het hen een gevoel van ‘self empowerment’. Zij hebben meer regie over hun eigen ziekte en kunnen zo voor zichzelf de beste zorg regelen.
Bloem verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat ParkinsonNet niet alleen tot beter geïnformeerde patiënten en meer kwaliteit van zorg leidt, maar dat het landelijk tot een enorme kostenbesparing heeft geleid van mogelijk 20 miljoen euro.

Logopedie Grave lid van ParkinsonNet

Uiteraard is Logopedie Grave lid van ParkinsonNet, al vele jaren. Voor ParkinsonNet is Lucienne onze specialist en contactpersoon. Wilt u meer weten over onze mogelijkheden in combinatie met ParkinsonNet, neem dan contact met ons op.