Dance-for-Health-Logopedie-Grave-150x150

Mensen met Parkinson krijgen meer energie door Dance for Health en logopedie

Dance-for-Health-Logopedie-GraveDat bewegen goed is voor mensen weet bijna iedereen. Voor mensen met de ziekte van Parkinson is bewegen juist niet (meer) zo makkelijk. Voor deze categorie mensen waren natuurlijk al langer allerhande logopedische oefeningen beschikbaar. Deze oefeningen zijn vaak gericht op beter en vrijer kunnen bewegen waardoor en een beter uitgangspunt voor stem en spraak ontstaat.

Gisteravond was er op TV bij RTL late-night informatie over een zeer interessante ontwikkeling:

Dance for Health

Ter ondersteuning en aanvulling van een logopedisch programma is nu de Stichting Dance for Health opgericht door Marc Vlemmix en Andrew Greenwood. Marc is naast gepassioneerd dansliefhebber, ook parkinsonpatiënt. Andrew komt uit de danswereld en werkte als balletmeester. Samen hebben zij een methode ontwikkeld waar mensen met Parkinson door dans zich beter en vrijer gaan bewegen. Deze methode is gebaseerd op het model van de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Group uit New York en werd met de hulp van deelnemers verder verfijnd.

Plezier centraal

Wie parkinson heeft, krijgt het advies om zoveel mogelijk te bewegen. Dans is dan een welkome aanvulling op alles wat al moet, omdat het leuk is! De focus voor de dansers ligt niet op de behandeling, maar op de dans. Het is een ideale manier om de wereld om je heen even te vergeten en nieuwe mensen te leren kennen. Dansen geeft energie en het stimuleert de creativiteit. Tegelijkertijd draagt het programma natuurlijk bij aan het verbeteren van de mobiliteit.

Creatief proces

De lessen combineren dansbewegingen uit moderne dans, klassiek ballet en improvisatie. Het vertellen van verhalen, inbeeldingsvermogen en het uiten van emotie worden gekoppeld aan specifieke aandachtsgebieden zoals balans, flexibiliteit en coördinatie. De lessen bieden echter meer dan alleen beweging. Het gaat om een creatief proces, waar plezier, ontmoeting, ontplooiing en hernieuwd vertrouwen in het eigen lichaam net zo belangrijk zijn als de beweging zelf. Ervaring met dans is niet nodig en de lessen zijn voor iedereen geschikt, ongeacht het conditieniveau.

Waarom werkt het?

Recentelijk wetenschappelijk onderzoek in Duitsland en Zwitserland laat zien dat bewegen in de vorm van dans op vele niveaus bijzonder effectief kan zijn: “Wekelijkse danslessen hebben direct positief effect op stijfheid, fijne motoriek en gezichtsuitdrukking. Bovendien is de kwaliteit van leven van de patiënten en hun verzorgers verbeterd. Kortom, dans is een zeer efficiënte activiteit om de mobiliteit en het welzijn van parkinson patiënten te verbeteren.” Bron: Frontiers in Aging Neuroscience oktober 2011 – 3 – art 14

Professor Bastiaan R. Bloem (Medisch directeur van het Parkinson Center Nijmegen (ParC), afdeling Neurologie Radboud Universiteit Nijmegen Medisch Centrum) stelt dat er een eerste indicatie is dat bewegen niet alleen goed is voor de mobiliteit, maar ook het ziekteproces mogelijk kan vertragen. Maar de meeste patiënten vinden het juist steeds moeilijker om een actief leven te leiden. Professor Bloem ziet dans als een zeer interessante manier om mensen met parkinson meer te laten bewegen. Allereerst omdat het een zeer plezierige manier van bewegen is. Ten tweede omdat het een heel sociale manier van bewegen is – dansen doe je immers meestal samen met anderen! En ten derde – en dit is uniek voor dansen – omdat het een compleet andere manier van bewegen is. Via dans worden vanuit een programma systematisch bewegingen geleerd. Bovendien kunnen veel Parkinson patiënten beter bewegen door goed mee te bewegen met de ritmes van zowel de dans als de begeleidende muziek. Op een dergelijke manier opnieuw leren bewegen, lijkt door patiënten makkelijker te worden opgepakt, omdat patiënten voor het dansen alternatieve (en nog goed functionerende!) motorische programma’s kunnen inzetten.”

Maar de meeste patiënten vinden het juist steeds moeilijker om een actief leven te leiden. Professor Bloem ziet dans als een zeer interessante manier om mensen met parkinson meer te laten bewegen. Allereerst omdat het een zeer plezierige manier van bewegen is. Ten tweede omdat het een compleet andere manier van bewegen is. Via dans worden vanuit een doordacht programma systematisch bewegingen aangeleerd. Op een dergelijke manier opnieuw leren bewegen, lijkt door patiënten makkelijker te worden opgepakt en opgeslagen.