Globus gevoel - Logopedie Grave

Een brok in je keel, over het globus- of brokgevoel

Iedereen kent de ‘emotionele’ brok in de keel

Bij een droevige film of een huwelijk bijvoorbeeld. Maar dat brokgevoel komt ook voor op andere momenten. Het voelt dan alsof er iets in de keel blijft steken. Het lijkt een slijmprop of graatje dat in de keel blijft hangen en kan dagenlang aanhouden, hoe vaak je ook je keel schraapt. Wat is dat precies?

Ingehouden verdriet

Het moet iets te maken hebben met ingehouden verdriet, de ingesnoerde keel die ontstaat als je afscheid neemt op Schiphol of een sentimentele film bekijkt. Dan vormt zich een soort bal in de keel die het slikken bemoeilijkt.

Globus

Artsen spreken van een globus als de spierspanning groter wordt. Dan komt het strottenhoofd strakker te staan, waardoor het moeilijker op en neer kan bewegen. Slikken wordt dan pijnlijker en dat ervaren we alsof er een graatje in onze keel steekt.

Oorzaken

Bij het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, span je je keel- en halsspieren. Blijven die spieren gespannen, bijvoorbeeld door stress, dan voelt dat als een brok in je keel. Wanneer de spanning wegebt, verdwijnt ook het brokgevoel. Ook angst, verdriet, woede of een andere sterke emotie kunnen de keel uitdrogen en een brokgevoel veroorzaken, net als verkeerd ademhalen of verkeerd stemgebruik. Daarnaast kun je de slijmproductie in neus en keel als brokgevoel ervaren.

Brok of Globus gevoel - Logopedie Grave