Wereld dag van de Stem2 - Logopedie Grave

De Wereld Dag van de Stem bestaat meer dan 10 jaar

Wereld dag van de Stem - Logopedie Grave

De Dag van de Stem is in 1999 in het leven geroepen door een aantal Braziliaanse stemspecialisten. In 2002 is het idee voor het eerst wereldwijd overgenomen en is de Wereld Dag van de Stem ontstaan. In 2012 bestond de Wereld Dag van de Stem dus 10 jaar.

Over de hele wereld wordt op deze dag stil gestaan bij de stem. Overal worden activiteiten georganiseerd om het publiek te wijzen op het belang van goede stemgewoonten en op de manieren om ontstane stemproblemen te verhelpen.

Een gezonde stem is belangrijker dan je denkt

De afgelopen jaren is het belang van een gezonde stem veelvuldig in het nieuws geweest. Een aantal Nederlandse artiesten zijn getroffen door ernstige stemproblemen die hun het werken tijdelijk onmogelijk hebben gemaakt. Door operaties en logopedie zijn hun problemen gelukkig weer verholpen.

Niet alleen voor artiesten is een gezonde stem van belang. Veel mensen zijn voor hun dagelijkse werk afhankelijk van een goed functionerende stem: de zogenaamde stemprofessionals of beroepssprekers. Uiteindelijk is iedereen afhankelijk van zijn stem, maar duidelijke voorbeelden van spreekberoepen zijn advocaten, leraren en call-center medewerkers. Vaak merk je deze afhankelijkheid pas als je je stem kwijt bent.

Als je echt last hebt van je stem kun je terecht bij een stemtherapeut. Dit is een logopediste die zich in stem gespecialiseerd heeft. Maar zover hoef je het vaak niet te laten komen. Er zijn een aantal dingen waar je zelf op kunt letten om je stem gezond te houden:

Do’s and don’ts voor een gezonde stem

DO !

  • Drink voldoende water (2 liter per dag)
  • Neem voldoende nachtrust
  • Zorg voor 40-50% luchtvochtigheid in de ruimte
  • Zorg voor een goede stemtechniek

Don’t !

  • Vermijd airco (droogt de stem uit)
  • Drink niet teveel koffie en thee met theïne
  • Drink niet teveel alcohol en frisdranken
  • Vermijd roken en rokerige ruimtes
  • Maagzuur tast de stem aan

Een goede stem heeft meer invloed dan je denkt

Ze zeggen wel eens dat je stem voor 40% je presentatie bepaalt. Of dat getal nu precies klopt is niet zo belangrijk, wel dat je stemgeluid een hele grote invloed heeft op hoe je overkomt. Het gaat niet alleen om wat je zegt maar zeker ook om hoe je het zegt.
Je stem kan dus niet alleen voor problemen zorgen als er iets aan de stemgezondheid schort, maar ook als je iets anders wil overbrengen dan je stem ons laat horen. Zowel privé als zakelijk is het van belang dat je een adequaat stemgeluid kunt laten horen. Een te hoge of dunnen stem laat ons onzekerheid horen, terwijl je dat misschien niet bent of in ieder geval niet wilt uitstralen.
Stem en spraak zijn niet altijd goed te scheiden. Naast je stem kan ook je spraak voor of tegen je werken. Denk aan overarticulatie, slappe dictie of accenten.
Gelukkig kun je hieraan werken. Goed stemgebruik is te leren en de resultaten zijn vaak heel goed. Luister maar eens goed naar het stemgeluid zonder op de boodschap te letten en je zult horen hoe belangrijk de stem is.

Wegwijzer bij stemproblemen

Als je problemen met je stem hebt zijn er een aantal manieren om die problemen te verhelpen. De manier waarop je van je stemproblemen af kunt komen hangt af van de aard van de klacht. Het eerste onderscheid op het gebied van stemproblemen is tussen stempresentatie en stemgezondheid: heb je last van je stem zodat je niet goed overkomt of heb fysieke stemklachten? Je kunt bij diverse specialisten op het gebied van de stem terecht. Logopedie Grave heeft veel specialisaties in huis zodat wij je uitstekend hierbij kunnen helpen.

Dag van de Stem – Dag van de Stem – Dag van de Stem – Dag van de Stem – Dag van de Stem