De nationale voorleesdagen 2014

Nationale voorleesdagen

Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. De Nationale Voorleesdagen vinden plaats op 22 januari t/m 1 februari. Kijk voor meer informatie: nationale voorleesdagen

Op kinderdagverblijven en scholen in het gehele land zijn vanmorgen De Nationale Voorleesdagen gestart met Het Nationale Voorleesontbijt. Onder anderen H.K.H. Prinses Laurentien, minister Jet Bussemaker, Jennifer Ewbank, Merel Westrik en Hadewych Minis lazen voor aan kinderen die nog te klein zijn om zelf te lezen.

Uit onderzoek blijkt dat vaders veel minder voorlezen dan moeders, terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld veel effect heeft op de taalontwikkeling van het kind. Daarom gaven vanmorgen onder anderen de vaders Kees van Kooten, Ruben Nicolai, Kluun, Martin Gaus, burgemeester Aboutaleb en Ben Saunders het goede voorbeeld en lazen zij voor uit het Prentenboek van het Jaar 2014, Krrrr…okodil! van Catherine Rayner. De 11e editie van De Nationale Voorleesdagen 2014 duurt nog t/m zaterdag 1 februari.

Vaders Voor Lezen

De Nationale Voorleesdagen sluiten dit jaar aan bij de nieuwe campagne Vaders Voor Lezen van de Leescoalitie, waarin vaders en grootvaders worden opgeroepen om meer (voor) te lezen. Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op de leesontwikkeling van hun kinderen. Ouders die voorlezen en praten over boeken, maken hun kinderen tot blijvende lezers. Nederlandse vaders besteden echter minder aandacht aan leesopvoeding dan moeders. Ze lezen minder vaak voor, praten minder vaak over boeken, geven minder vaak boekentips en gaan minder vaak met hun kinderen naar de boekhandel of bibliotheek, terwijl juist het vaderlijk leesvoorbeeld maakt dat kinderen meer gaan lezen.

Prinses Laurentien leest voor tijdens Voorleesontbijt

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest woensdag 22 januari 2014 voor tijdens het voorleesontbijt op Basisschool De Horizon in Delft.

De Prinses zal de kinderen van groep 2 voorlezen uit Krrrr…okodil! van Catherine Rayner. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek als Prentenboek van het Jaar 2014. De Prinses krijgt het boek overhandigd van de heer Ruben Nicolai, die zich als voorleesambassadeur inzet om het belang van voorlezen landelijk te benadrukken.

Het voorlezen vindt plaats in De Vindplaats op basisschool De Horizon, een voormalige klaslokaal dat is ingericht als bibliotheek en waarin alle aandacht is gericht op de taalontwikkeling van kinderen van 2 t/m 9 jaar.

De Vindplaats is een samenwerking tussen basisschool De Horizon en DOK Bibliotheek Delft voor een integrale aanpak van taalachterstanden in de wijk Buitenhof in Delft. Zo lezen medewerkers van DOK Educatie er een paar dagen in de week voor, spelen ze taalspelletjes met de kinderen en geven ze begeleiding bij begrijpend lezen om het taalniveau van de kinderen op te schroeven.

Nationalen Voorleesdagen

Nationalen Voorleesdagen