Moeilijkst uitspreekbare woorden - Logopedie Grave

De tien moeilijkst uitspreekbare woorden in het Nederlands

‘me-te-o-ro-lo-gisch’, is het moeilijkst!

Het moeilijkst uitspreekbare woord uit de Nederlandse taal is blijkbaar afkomstig uit de weerkundige hoek. Uit een enquête van Onze Taal blijkt dat we het vaakst onze tong breken over ‘me-te-o-ro-lo-gisch.’

Met welke woorden uit onze taal hebben we articulatorisch de meeste moeilijkheden, dat vroeg taalkundig genootschap Onze Taal zich af. Om dat te bepalen stelde de organisatie een onderzoek in. Via een inventarisatie op hun Facebookpagina kwamen ze tot een uiteindelijke lijst van moeilijke woorden; tien tongbrekers. Uit dat lijstje van tien konden de bezoekers van de pagina vervolgens hun ultieme ‘favoriet’ kiezen.

Ongeveer 2.880 mensen brachten hun stem uit. ‘Meteorologisch’ kwam daarbij als moeilijkste woord uit de bus. Het haalde eenderde van de stemmen (35 procent). Het woord werd op de voet gevolgd door ‘defibrilleren’ (32 procent van de stemmen) en op ruime afstand door ‘bavarois’ (11 procent).

Over het algemeen blijken vooral lange woorden met veel korte klanken door de gemiddelde taalgebruiker als moeilijke woorden te worden beschouwd.

De aanleiding voor de korte studie was een vergelijkbaar onderzoek in het Engelse taalgebied. Daar kwamen ‘Worcestershire’, ‘specific’ en ‘squirrel’ als moeilijkst uitspreekbare woorden naar voor.

De top tien
1. meteorologisch
2. defibrilleren
3. bavarois
4. uil
5. aluminium
6. munitie
7. cholesterol
8. identiteit
9. nieuws
10. industrieel

Goed kunnen communiceren is nodig als je contact wilt maken. Taal is onmisbaar om informatie uit te wisselen. Gedachten (een idee of een plan) ontstaan in de hersenen. Er is taal nodig om die gedachten over te brengen naar iemand anders. Om te kunnen verwijzen naar zaken in de werkelijkheid. Als je de taal niet of onvoldoende beheerst, dan ben je beperkt in je mogelijkheid om met anderen te communiceren.

Heeft u ook moeite met een correcte uitspraak of andere (taal)moeilijkheden? Het hoeven natuurlijk niet alleen moeilijke woorden te zijn. Logopedie Grave heeft jarenlange ervaring met alle facetten van taal. Kijk eens op onze taal specifieke pagina: Taal, Lezen, Schrijven en Dyslexie Herkent u bepaalde zaken bij uzelf? Neem dan eens contact met ons op, om uw situatie te bespreken.

Bron: Onzetaal.nl